Beste kwiskinderen,

Over precies een week gaan jullie aan de slag met de allereerste Kinderkwis van heel Nederland. 24 van de 25 vragen maken we volgende week pas bekend in het vragenboekje. Vandaag krijgen jullie alvast de eerste opdracht. Jullie hebben de hele week om deze opdracht voor te bereiden, uit te voeren en op te lossen. Veel plezier!

Science lab!

Wij zoeken een spectaculair en gevaarlijk fenomeen. Het fenomeen komt op verschillende plekken in de wereld voor, maar niet meer in Nederland. Het fenomeen wordt veroorzaakt door een… dat verklappen we niet! Volgens het KNMI zijn er in de hele wereld vijftien tot twintig actief.

A. Over welk fenomeen hebben wij het hier?

Nu komt het spannendste deel van de opdracht. Jullie gaan een proefje doen waarmee je dit fenomeen nabootst! Het klinkt moeilijk, maar we helpen je op weg. We hebben een boodschappenlijstje voor je gemaakt met alle ingrediënten die je nodig hebt. Met een beetje geluk staan sommige van de ingrediënten zelfs wel bij jullie thuis in het keukenkastje! Laat het proefje er zo mooi en echt mogelijk uitzien. Probeer het proefje mooi aan te kleden en misschien zelfs een muziekje op de achtergrond te zetten.

Dit heb je nodig:

  • Bakpoeder (ongeveer drie eetlepels).
  • Azijn (flinke scheut).
  • Wasmiddel (klein beetje is genoeg).
  • Rode kleurstof (nepbloed uit de feestwinkel of kleurstof voor cakejes).
  • Leeg flesje (maximaal inhoud 500 cl).

B. Hoe moet je aan ons laten zien dat je het proefje met succes uitgevoerd hebt?

Maak een filmpje van ongeveer één minuut waarin de nabootsing van het natuurlijke fenomeen goed zichtbaar is. Dit filmpje mag je via WhatsApp sturen naar het mobiele nummer van De Bèrgse Kinderkwis. Dat nummer is 0625149367. Laat in je bericht ook het volgende weten:

  • Je teamnaam en teamnummer.
  • Welk natuurlijke fenomeen je hebt nagebootst. Zie vraag a.

Hartelijke groeten,
De organisatie

SPAMMEN!!!

Voeg dit mailadres toe aan uw veilige adressen. Of controleer regelmatig uw spambox, zodat u geen nieuws misloopt, dat zou zonde zijn!

#