Over De Bèrgse Kwis
Jaarlijks vindt op 28 december De Bèrgse Kwis plaats. De volgende opmerking heeft misschien een hoog ‘Wij van Wc-eend adviseren Wc-eend’-gehalte, maar toch zeggen we het: de avond van De Bèrgse Kwis is oprecht een van de leukste en gezelligste avonden van het jaar. Op deze pagina kun je alles over dit mooie evenement vinden.
I Algemene informatie
Eerst wat algemene informatie over De Bèrgse Kwis.
Wat is De Bèrgse Kwis?
De Bèrgse Kwis is een quiz. Zo simpel is het. De hoofdmoot van De Bèrgse Kwis bestaat dan ook uit vragen die de deelnemende teams moeten beantwoorden. In elke Bèrgse Kwis zitten ook wat zogenaamde doe-vragen. Daarbij moet je een bepaalde opdracht vervullen. We proberen in ieder geval mensen prikkelen en uit te dagen.
Waar vindt De Bèrgse Kwis plaats?
Thuis. De Bèrgse Kwis is geen ‘gewone’ kennisquiz. Bij de Bèrgse Kwis krijg je de vragen mee naar huis en lever je die aan het eind van de avond weer in. Je mag daarbij van letterlijk elke bron gebruikmaken. Je telefoon, tablet, computer, teamgenoten, kennis uit Australië en de hond van de buren: als je denkt dat je het nodig hebt, doe er dan vooral een beroep op.
Waar en hoe laat moet je De Bèrgse Kwis ophalen en inleveren?
Al lange tijd is De Berchplaets het thuishonk. Daar kun je De Bèrgse Kwis ophalen vanaf half 7. Uiterlijk half 12 moet De Kwis ingeleverd zijn.
Over wat voor onderwerpen gaat De Bèrgse Kwis?
Voordat we die vraag beantwoorden: De Bèrgse Kwis heeft in 2019, net als in 2018, tien categorieën. Welke categorieën dat zijn, maken we in aanloop naar 28 december langzaam bekend via onze nieuwsbrief (daarop kun je je onderaan onze webpagina abonneren) en onze Facebook. Deze categorieën gaan over uiteenlopende onderwerpen. Door de jaren heen zijn een aantal categorieën meermaals teruggekeerd. Denk aan de categorieën Berghem, Eropuit en Sport. Sommige categorieën komen minder regelmatig terug of slechts op eenmalige basis. Voorbeelden zijn Voor de werklui, Politiek, Entertainment, Beeld en geluid, Rusland en Huis, tuin en keuken. Kortom: uiteenlopende onderwerpen met voor ieder wat wils.
Ook is er elk jaar een geheime proef. Bij de geheime proef vaardigt elk team één (of meer) deelnemer(s) af naar een in het vragenboekje genoemde locatie. Het onderwerp van de geheime proef is… geheim. Wel geven we in het vragenboekje een hint over de inhoud van de geheime proef. De geheime proef is het enige deel van De Bèrgse Kwis waarbij je geen hulp mag inroepen. Het komt aan op je parate kennis. De geheime proef duurt normaal gesproken tussen de 30 en maximaal 60 minuten.
Voor wie is De Bèrgse Kwis bedoeld?
Voor alle inwoners van Berghem! (En mensen van buiten Berghem die met een Bèrgse team mee willen doen.) Of je nu tiener of senior, practicus of theoreticus, man of vrouw, een échte Bèrgse of een ‘nieuwe Berghemnaar’ bent: De Bèrgse Kwis bevat voor iedereen wat leuks. In eerste instantie gaat het er natuurlijk om dat je vrienden of familie een leuke avond hebt. Daarvoor is De Bèrgse Kwis meer dan geschikt.
Wat nu als je oorspronkelijk niet uit Berghem komt, maar toch met De Bèrgse Kwis mee wilt doen? Dan is het misschien verstandig om mee te doen met het doorzettersklassement (zie daarover hierna). Dan kun je de categorieën die gerelateerd zijn aan Berghem, wegstrepen.
En hoe zit het met de hele jonge kinderen?
Voor de jongere jeugd (tussen de zes en twaalf jaar) organiseren we in 2019 voor het eerst een speciale kinderkwis. De kinderkwis bestaat uit vijfentwintig vragen verdeeld over dezelfde tien categorieën als de volwassen kwis. Ook de kinderkwis begint om 18.30 uur en eindigt om 23.30 uur. Voor de snelwerkende kinderen en de kinderen die vroeg naar bed moeten, hebben we wel goed nieuws: vroeg inleveren van de kinderkwis wordt beloond met bonuspunten!
Hoe blijf ik op de hoogte van alle nieuwtjes rondom De Bèrgse Kwis?
Abonneer je op onze nieuwsbrief, houd onze website en onze Facebookpagina in de gaten!
II Klassementen
Zoals bij elk spel, zijn er winnaars. De Bèrgse Kwis heeft er zelfs meerdere.
- Algeheel klassement
Het meest prestigieus is het om bovenaan het algeheel klassement te eindigen. Het team dat daarin slaagt, is de grote winnaar van De Bèrgse Kwis. Deelnemers aan het algehele klassement, de ‘grote’ kwis, maken alle categorieën en mogen geen categorieën wegstrepen. Voorheen was dat anders. We hebben deze wijziging aangebracht om ervoor te zorgen dat frustratie verleden tijd is dat nét de categorie waarop jij de hele avond gezwoegd hebt, weggestreept wordt.
De winnaar is de ploeg die de meeste punten scoort in alle categorieën.
- Doorzettersklassement
Tegenwoordig is er bij De Bèrgse Kwis veel meer eer te behalen dan enkel de winst van het algeheel klassement. In 2018 zijn het doorzettersklassement en de categorieklassementen geïntroduceerd. Het doel van de lancering van die klassementen is om De Bèrgse Kwis voor alle teams – groot of klein, jong of oud, Bèrgs of nieuw Bèrgs – in Berghem toegankelijk en leuk te houden en om elk team een reële kans te geven op eeuwige Bèrgse glorie!
Doorzetters moeten drie categorieën wegstrepen
Deelnemers aan het doorzettersklassement mogen (en moeten) drie categorieën wegstrepen. Alleen de geheime proef mag niet weggestreept worden. Het doel van de introductie van het doorzettersklassement is de kleinere teams een avondvullend programma te bieden, zonder dat dit ten koste gaat van de sfeer en het resultaat.
Zal ik deelnemen aan het doorzettersklassement?
Wanneer is het verstandig om je in te schrijven voor het doorzettersklassement? Teams van twintig mensen of meer en teams die de afgelopen jaren de top 50 van het algemeen klassement hebben bestormd, raden wij aan om zich niet in te schrijven voor het doorzettersklassement. Heb je minder dan twintig mensen in je team of heeft jouw team de afgelopen jaren de top 50 niet gehaald? Dan kan het een goede keuze zijn om met het doorzettersklassement mee te doen. Of dat zo is, hangt van je team af. Wij geven elk team de vrijheid om voor zichzelf af te wegen op welke manier het team het meeste plezier en de grootste uitdaging beleeft aan De Bèrgse Kwis.
Een klassement waarbij eer te behalen valt!
Wij gaan niet controleren of grote teams aan het doorzettersklassement deelnemen. De Bèrgse Kwis is een evenement waarin de eer van de familie, straat, buurtvereniging of vriendengroep op het spel staat. Natuurlijk is winst in het algeheel klassement het meest eervol, maar het doorzettersklassement is een prachtig alternatief voor de kleinere teams. De Bèrgse Kwis moet voor iedereen een toegankelijk evenement zijn. We gaan ervan uit met de introductie van het doorzettersklassement hieraan bij te dragen en tegemoet te komen aan de ervaringen van de deelnemers. Daarbij hopen we dat de grotere teams gewoon de volledige Bèrgse Kwis gaan maken. We gaan ervan uit dat teams zelf een inschatting kunnen maken.
- Individuele categorieklassementen
Inleiding categorieklassementen
Aan elke categorie is een klassement gekoppeld. Elk team – of het nu deelneemt aan het doorzettersklassement of niet – mag één categorie kiezen waarbij het verwacht hoge ogen te gooien. Alle teams die dezelfde categorie gekozen hebben, strijden tegen elkaar voor winst van die categorie en een (bescheiden) prijs op de avond van de prijsuitreiking. Elk team doet maximaal in één categorie mee. Dat betekent dat het best mogelijk is dat de winnaar van een categorie, niet de allerhoogste score van alle deelnemers heeft in die categorie. Het is vooral van belang om een juiste keuze te maken!
Een voorbeeld te verduidelijking
We geven een voorbeeld. Team A en B kiezen de categorie Frankrijk. Ze hebben respectievelijk 60 en 70 punten. Team C heeft 80 punten in de categorie Frankrijk, maar heeft de categorie Tussen hemel en aarde gekozen. Team B wint in dit geval de categorie Frankrijk – en niet team C. Simpelweg omdat team C niet deelneemt aan het klassement voor die categorie. Hoe team C presteert in het klassement van de categorie Tussen hemel en aarde, hangt af van de prestaties van de andere teams die deze categorie hebben gekozen.
Alle teams, zelfs de allerkleinste, hebben kans!
Doordat elk team slechts mag meedingen voor winst in één categorie, heeft elke categorie een andere winnaar. Zo kunnen meerdere teams de zoete smaak van winst proeven en heeft elk team – ook een die niet meestrijdt voor de topklasseringen in het algehele klassement of het doorzettersklassement – de kans om zijn kwaliteiten te tonen. Dit nieuwe element kan er zelfs voor zorgen dat teams die uit twee of drie personen bestaan, in de prijzen kunnen vallen. Wie zich met een klein team met kennis en kunde het grootste deel van de avond op één categorie stort, kan misschien zelfs de topteams in die ene categorie verslaan!
Welke categorie kies ik?
We zeiden het al: het gaat bij de categorieklassementen vooral om het maken van de juiste keuze. Talloze tactieken zijn denkbaar. Het is aan de deelnemers om daarin hun weg te vinden, maar wij kunnen wel twee mogelijke tactieken verklappen. Het kan slim zijn om een moeilijke categorie te kiezen, omdat de concurrentie misschien het zelfvertrouwen mist om ook voor die moeilijke categorie te kiezen. Aan de andere kant is het misschien verstandig om tóch die ‘makkelijke’ categorie te kiezen, juist omdat je die zo goed gemaakt hebt. Het inschatten van welke categorie de beste keuze is, vereist een goede communicatie binnen het team!
Geen jokers
Tot slot merken we voor de helderheid op dat De Bergse Kwis géén jokers kent. Het is niet mogelijk om het puntenaantal in een bepaalde categorie te verdubbelen.