Nieuwe opzet

Bèrgse Kwissers,

De ‘r’ zit weer in de maand. Dat betekent dat De Bèrgse Kwis langzaamaan weer in beeld komt. De komende editie van De Kwis der Kwissen kent een aantal nieuwigheden ten opzichte van die van het afgelopen jaar. Het doel van deze nieuwigheden is om De Bèrgse Kwis voor alle teams toegankelijk en leuk te houden. We willen alle teams die meedoen aan de Bèrgse Kwis een uitdagende en plezierige avond bieden!

  1. Doorzettersklassement voor kleine teams en geen wegstreepcategorie voor grote teams

De Bèrgse Kwis 2018 kent voor het eerst twee klassementen. Zoals elk jaar is er een algeheel klassement. Nieuw dit jaar is het doorzettersklassement, waarvoor teams zich vooraf kunnen inschrijven. Deelnemers aan het doorzettersklassement mogen (en moeten) drie categorieën wegstrepen. Net als vorig jaar mag alleen de geheime proef niet weggestreept worden. Het doel van de introductie van het doorzettersklassement is de kleinere teams een avondvullend programma te bieden, zonder dat dit ten koste gaat van de sfeer en het resultaat.

Teams die niet deelnemen aan het doorzettersklassement – en dus alleen deelnemen aan het algeheel klassement – mogen géén categorie wegstrepen. Deze teams maken dus de volledige Bèrgse Kwis. Met deze keuze hopen we dat de frustratie dat net jouw categorie weggestreept wordt, verleden tijd is. Daartegenover staat wel dat De Bèrgse Kwis 2018 een categorie minder kent dan de afgelopen jaren: tien in plaats van elf. Ook voor de wat grotere teams zal De Bèrgse Kwis 2018 voldoende uitdaging kennen.

Wanneer is het verstandig om je in te schrijven voor het doorzettersklassement? Teams van twintig mensen of meer en teams die de afgelopen jaren de top 50 van het algemeen klassement hebben bestormd, raden wij aan om zich niet in te schrijven voor het doorzettersklassement. Heb je minder dan twintig mensen in je team of heeft jouw team de afgelopen jaren de top 50 niet gehaald? Dan kan het een goede keuze zijn om met het doorzettersklassement mee te doen. Of dat zo is, hangt van je team af. Wij geven elk team de vrijheid om voor zichzelf af te wegen op welke manier het team het meeste plezier en de grootste uitdaging beleeft aan De Bèrgse Kwis.

Wij gaan niet controleren of grote teams aan het doorzettersklassement deelnemen. De Bèrgse Kwis is een evenement waarin de eer van de familie, straat, buurtvereniging of vriendengroep op het spel staat. Natuurlijk is winst in het algeheel klassement het meest eervol, maar wij vinden het doorzettersklassement een mooi alternatief voor de kleinere teams. De Bèrgse Kwis moet voor iedereen een toegankelijk evenement zijn. We gaan ervan uit met de introductie van het doorzettersklassement hieraan bij te dragen en tegemoet te komen aan de ervaringen van de deelnemers. Daarbij hopen we dat de grotere teams gewoon de volledige Bèrgse Kwis gaan maken. We gaan er vanuit dat teams zelf een inschatting kunnen maken.

  1. Categorieklassement en –winst

Nieuw dit jaar is ook dat elke categorie een eigen klassementje kent. Elk team mag één categorie kiezen waarbij het verwacht hoge ogen te gooien. Alle teams die die categorie gekozen hebben, strijden tegen elkaar voor winst van die categorie en een bescheiden prijs op de avond van de prijsuitreiking. Elk team doet maximaal in één categorie mee. Dat betekent dat het best mogelijk is dat de winnaar van een categorie, niet de allerhoogste score van alle deelnemers heeft in die categorie. Het is vooral van belang om een juiste keuze te maken!

We geven een voorbeeld. Team A en B kiezen categorie sport als beste categorie en hebben respectievelijk 60 en 70 punten. Team C heeft 80 punten in deze categorie, maar heeft de categorie huis, tuin en keuken als beste categorie gekozen. Team B wint in dit geval de categorie sport. Hoe team C presteert in de categorie huis, tuin en keuken, hangt af van de prestaties van de andere teams die deze categorie hebben gekozen.

Doordat elk team slechts mag meedingen voor winst in één categorie, wordt voorkomen dat dezelfde teams alle categorieën winnen. Zo geven we elk team, of ze wel of niet deelnemen aan het doorzettersklassement, de kans om hun kwaliteiten te tonen en te benadrukken. Dit nieuwe element kan er zelfs voor zorgen dat teams die uit twee of drie personen bestaan, in de prijzen kunnen vallen. Wie zich met een klein team met kennis en kunde het grootste deel van de avond op één categorie stort, kan misschien zelfs de topteams in die ene categorie verslaan!

Bij het maken van een keuze voor een bepaalde categorie zijn verschillende tactieken denkbaar. Het kan slim zijn om een moeilijke categorie aan te merken voor de categoriewinst, omdat de concurrentie hier misschien niet voor kiest. Aan de andere kant is het misschien verstandig om tóch die ‘makkelijke’ categorie te kiezen. Het inschatten welke categorie de beste keuze is, vereist een goede communicatie binnen het team!

Tot slot merken we voor de helderheid op dat De Bergse Kwis 2018 géén jokers kent. Het is niet mogelijk om het puntenaantal in een bepaalde categorie te verdubbelen.