Klassementen
Het meest prestigieus is het om bovenaan het algeheel klassement te eindigen. Het team dat daarin slaagt, is de grote winnaar van De Bèrgse Kwis. Deelnemers aan het algehele klassement, de ‘grote’ kwis, maken alle categorieën en mogen geen categorieën wegstrepen.
De winnaar is de ploeg die de meeste punten scoort in alle categorieën.
Tegenwoordig is er bij De Bèrgse Kwis veel meer eer te behalen dan enkel de winst van het algeheel klassement. In 2018 zijn het doorzettersklassement en de categorieklassementen geïntroduceerd. Het doel van de lancering van die klassementen is om De Bèrgse Kwis voor alle teams – groot of klein, jong of oud, Bèrgs, nieuw Bèrgs of buiten Bèrgs – in Berghem toegankelijk en leuk te houden en om elk team een reële kans te geven op eeuwige Bèrgse glorie!
Doorzetters moeten drie categorieën wegstrepen
Deelnemers aan het doorzettersklassement mogen (en moeten) drie categorieën wegstrepen. Alleen de geheime proef mag niet weggestreept worden. Het doel van de introductie van het doorzettersklassement is de kleinere teams een avondvullend programma te bieden, zonder dat dit ten koste gaat van de sfeer en het resultaat.
Zal ik deelnemen aan het doorzettersklassement?
Wanneer is het verstandig om je in te schrijven voor het doorzettersklassement? Teams van twintig mensen of meer raden wij aan om zich niet in te schrijven voor het doorzettersklassement. Heb je minder dan twintig mensen in je team, dan kan het een goede keuze zijn om met het doorzettersklassement mee te doen. Of dat zo is, hangt van je team af. Wij geven elk team de vrijheid om voor zichzelf af te wegen op welke manier het team het meeste plezier en de grootste uitdaging beleeft aan De Bèrgse Kwis.
Een klassement waarbij eer te behalen valt!
Wij gaan niet controleren of grote teams aan het doorzettersklassement deelnemen. De Bèrgse Kwis is een evenement waarin de eer van de familie, straat, buurtvereniging, collega’s of vriendengroep op het spel staat. Natuurlijk is winst in het algeheel klassement het meest eervol, maar het doorzettersklassement is een prachtig alternatief voor de kleinere teams. De Bèrgse Kwis moet voor iedereen een toegankelijk evenement zijn.
Inleiding categorieklassementen
Aan elke categorie is een klassement gekoppeld. Elk team – of het nu deelneemt aan het doorzettersklassement of niet – mag één categorie kiezen waarbij het verwacht hoge ogen te gooien. Alle teams die dezelfde categorie gekozen hebben, strijden tegen elkaar voor winst van die categorie en een (bescheiden) prijs op de avond van de prijsuitreiking. Elk team doet maximaal in één categorie mee. Dat betekent dat het best mogelijk is dat de winnaar van een categorie, niet de allerhoogste score van alle deelnemers heeft in die categorie. Het is vooral van belang om een juiste keuze te maken!
Een voorbeeld te verduidelijking
We geven een voorbeeld. Team A en B kiezen de categorie Frankrijk. Ze hebben respectievelijk 60 en 70 punten. Team C heeft 80 punten in de categorie Frankrijk, maar heeft de categorie Tussen hemel en aarde gekozen. Team B wint in dit geval de categorie Frankrijk – en niet team C. Simpelweg omdat team C niet deelneemt aan het klassement voor die categorie.
Alle teams, zelfs de allerkleinste, hebben kans!
Doordat elk team slechts mag meedingen voor winst in één categorie, heeft elke categorie een andere winnaar. Zo kunnen meerdere teams de zoete smaak van winst proeven en heeft elk team – ook een die niet meestrijdt voor de topklasseringen in het algehele klassement of het doorzettersklassement – de kans om zijn kwaliteiten te tonen. Dit element kan er zelfs voor zorgen dat teams die uit twee of drie personen bestaan, in de prijzen kunnen vallen. Wie zich met een klein team met kennis en kunde het grootste deel van de avond op één categorie stort, kan misschien zelfs de topteams in die ene categorie verslaan!